• dat blondje

In 10 stops het eiland rond - Hotspots IJsland

Het eiland van de "Wow" en " holy shit" landschappen elke 5km. De perfecte plek voor dat back-to-basic gevoel (met een prijskaartje). In Juni 2017 reisden mijn vriend en ik in een huurauto en een tent het eiland rond. Ik kan zonder twijfel zegen: een van onze mooiste reizen! Dus pak de camper en laat je dazzlen door IJsland's magische landschappen - volg de (enige!) weg vanaf Reykjavik tegen de klok in voor onze hotspots.


Stop 1: Reykjadalur Hot Springs

Het is een kleine 45 minuten met de auto vanaf Rekyavik tot onderaan de berg. O yes, er staat nog eerst een lange hike op je te wachten voordat je die blote billetjes in het natuurlijke warme water kan dippen.

Het is een behoorlijke wandeling maar met een killer uitzicht hier en daar. Zo kom je op een gegeven moment langs een bijzonder stomende bedoeling *spoiler alert*. Na een flinke wandeling word je warm welkom geheten door het kabbelende beekje.

Het gebied is geen onbekende onder de toeristen. Daarom werd je de wandeling iets makkelijker gemaakt met paden, bruggetjes, en zie je kleine houten steigers om het beekje heen. Probeer spitsuur te vermijden om maximaal van dit natuurlijke wonder te genieten. Broek uit en dippen maar!

Stop 2: Skogafoss

Je wordt er mee doodgegooid op Instagram en terecht! Deze bad ass waterval is een ware schoonheid.


En goed nieuws: je mag gewoon je tentje openklappen. Dat betekent: wakker worden door het gekletter van het water. Magisch! - ik heb het gevoel dat ik dit woordje wel vaker ga gebruiken deze post.


Ontdek nog meer van de omgeving door met de trap langs de waterval omhoog te klimmen. Een oase van rust staat je daar te wachten. Die rust wisten wij nog even extra goed te benutten met een kleine alcoholische versnapering (#travelkit)Stop 3: Black sand beach (Vik)

Ik ga heel eerlijk met je zijn. Het is wat het is: een strand met zwart zand. Na een paar minuten was het voor mij wel duidelijk: Cool. Next!


*Onderweg naar de volgende hotspot rijd je langs Fjaðrárgljúfur Canyon. Hier zijn wij niet geweest, maar mocht je de tijd hebben: zeker doen en laat mij weten hoe het was!*


Stop 4: Skaftafellsjökull Glacier

Memorabel is het woord wat deze ervaring omschrijft. Wandelen over het de bijzondere ijsvlaktes waar o.a. Game of Thrones is opgenomen! Een ervaring als geen ander. Het is dan ook om te janken dat door de opwarming van de aarde deze glacier in korte tijd kleiner wordt.


Naast de glacier ligt het prachtig park Skaftafell met bijbehorende camping. Je zal wel denken: Tess, een tentje opslaan naast een glacier? Jij bent helemaal loco. Dat klopt, maar de omgeving maakte het meer dan waard (zie foto).


Stop 5: Námaskarð

Van ijs naar de woestijn in slechts 6 uur. Weer zo'n magisch gek moment in IJsland. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar? Onderhand zitten we met onze reis in het Noord-Oosten van het eiland.


Bij Námaskarð vind je een bijzonder Mars-achtig landschap met een stomend hoopje stenen hier en daar - Tip: raak het niet aan. F*cking hot. #datblondje.


Het is een magisch aanzicht. Toch wil je er niet al te lang rondlopen. Die bijzondere hete modderpoelen zorgen voor een ontzettende graflucht. Foto en wegrennen dus!Stop 6: Mývatn Nature Baths

Een paar minuten rijden vanaf Námaskarð de Blue Lagoon van het Noorden. Exclusief zijn massa toerisme en bizar hoge prijzen. De perfecte tussenstop in het avontuur. Neem dip in het natuurlijk warme water en ontspan!


Stop 7: Walvis spotten in Húsavík

Ik zal het niet ontkennen: ik had het zwaar op die boot. Als een klein propje, ingewikkeld in meerdere truien met een fel orange anti-regen pak, zat ik aan de rand van de boot gedurende de 3 uur durende tocht. Het was een kwestie van overleven.


Eerste vaarden we langs Puffin Island. Een eilandje waar de zeldzame, schattige vogeltjes wonen. Even naar ze zwaaien en dan door naar diepere wateren. Met mijn vingers gekruisd - en mijn maag in de keel - hoopte ik dat we de grote jongens gingen spotten deze dag. Het was nog maar de vraag! Nou zag ik geen vrolijke walvisjes door de lucht springen, maar wow. Het moment dat je die staart uit het water ziet spetteren kon ik mijn zeeziekte even (heeeeeel even) vergeten. Het was - sorry, maar hier komt ie weer - magisch!


Tip: Voor een lekker hapje eten in Husavik ga je naar Salka - Garðarsbraut 640, Húsavík


Stop 7: Akereyri

De hoofdstad van het Noorden. Of tenmiste... stad? Het heeft

de grote van een schattig dorpje met zijn eigen charme. Een mooie afwisseling na alle back-to-basic natuur momenten. In Akereyi is een pitstop bij de Pylsur hotdog kraam een must. Voor wat langer chillen klim je het kleine heuveltje omhoog naar naar Kaffi Ilmur voor een koffie met gebak (#lekkerHollands). Zelfs de hartige-liefhebbers kunnen deze zoetigheid niet weerstaan.


Kaffi Ilmur - Hafnarstræti 107b, Akureyri


Stop 8: IJslanders rijden in Varmahlid

Als penny meisje is een reis naar IJsland zonder een rit op IJslandse paarden a.k.a. IJslanders natuurlijk niet compleet. Deze stoere ponies stonden al lang op mijn bucket list na ein-de-lijk was het moment daar. Regen of geen regen (regen dus.) Over de uitgerekte landschappen in het Noorden van IJsland racen ik mijn kleine vriend. Puur genieten!


IJslandse paarden zijn ook perfect voor de onervaren ruiters. Met hun speciale gangen kan je confortabel rondhobbelen zonder dat je bang hoeft te zijn voor je uhm... lady- / man parts.


Tip: boek je rit bij Hestasport Cottages, 560 Varmahlíð, Varmahlíð

Stop 9: Reykjafoss Hot Spring

Tijdens ons IJslandse-ritje kregen we de tip om eens een bezoek te brengen aan de hot spring in de buurt. Dat hoef je ons uiteraard geen tweede keer te zeggen! Het was een kleine - ok, behoorlijke- zoektocht, maar zeker de moeite waard. Een waterval en een afgelegen warme bad. Zal ik 'm er weer even ingooien? MAGISCH!

Lees hier ons verhaal over de zoektocht naar deze verborgen parel.

Stop 10: Reykjavik

Na ruim een week door het bijzondere land reizen, zijn we weer terug bij het startpunt; Reykjavik! Een hoofdstad met 1 bekende winkelstraat, een walvis museum, en marktjes aan de haven met verschillende zeewier soorten. Mijn top tip voor de foodies onder ons: meld je aan voor de Rekjavik Food Walk. Heerlijk divers eten, fun facts over, en goede vibes.


That's it! Dit was mijn reis door IJslands in slechts 10 dagen. Ik sluit af met nog een paar willekeurige tips:

1) Bonus Supermarkt is de goedkoopste optie voor boodschappen; 2) In elk dorpje vind je warme zwembaden waar je goedkoop kan douchen na een wilde nacht op de camping;

3) Als je met een drysuit mag duiken is een bezoek aan Silfra kloof. Met helder water duik je tussen de tektonische platen. Awesome!Magisch he?

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Sla geen hotspot over!